Mullahnas Nasrudin en zijn uitvinding

 

Iemand vroeg aan de Mullah:

"Effendi, heeft u ooit iets uitgevonden?"

"Jazeker" antwoordde Nasrudin.

"Wat vond u dan uit?"

"Om brood met sneeuw te eten... Ik heb het zelf uitgevonden, maar ik persoonlijk vond het ook niet lekker".

 

 

 

 

 

 


 

De Enneaplaza

Het Enneagram van de persona of de typen wordt vaak op een theoretische manier toegepast, waardoor het werken ermee al snel een statisch karakter krijgt. Dat is jammer, want er zijn veel meer mogelijkheden.

Dat geldt in nog sterkere mate voor het Enneagram van de essenties. Essenties zijn immers dynamische principes, die intensief op elkaar inwerken. De persona, essenties en dynamische principes zijn met de juiste werkwijzen rechtstreeks te ervaren.

Wil je in een groep experimenteren met ervaringsgerichte werkwijzen, dan is een eerste vereiste dat je de vloer van de werkruimte als Enneagram kunt inrichten. Omdat ik veel met symbolen, rituelen en interactie en dynamiek werk, heb ik heb een vorm ontwikkeld waarmee het eenvoudig is om een ruimte snel en effectief als Enneagramwerkplaats in te richten.

Ik heb er de naam Enneaplaza aan gegeven. Plaza betekent plein en dit is een open ruimte waar van alles kan gebeuren. De Enneaplaza is een ruimte waar het Enneagram in al zijn facetten kan worden onderzocht en vooral ervaren.

 

Het vloermodel in gebruik

wijd

 

Ik gebruik de Plaza ook met veel plezier en succes bij persoonlijke coaching. Er zijn twee varianten, een tafelmodel voor maximaal 4 tot 6 personen en een vloermodel voor maximaal 12 personen. Het vloermodel is eenvoudig uit te breiden voor grotere groepen, ik heb zelf goede ervaringen met groepen tot zo'n 30 deelnemers.

De spellen zijn te koop, in principe voor mensen die hebben deelgenomen aan een of meer van mijn workshops, zodat je enige ervaring hebt, hoe je het spel kunt gebruiken.

 

Overzicht van het vloermodel

 
nauwe opst

 

Closeup van de Zes

 
close up

 

Enneaplaza vloermodel:

Het vloermodel.

Is een complete set materiaal om met max. 12 deelnemers met het Enneagram te kunnen werken. Het aantal deelnemers is gelimiteerd door het aantal sets werkkaartjes waarmee de deelnemers het eigen type / de eigen strategie kunnen vaststellen. (Verder lezen)

   
Enneaplaza tafelmodel:

Het tafelmodel

Is een complete set materiaal om met max. 6 deelnemers aan een tafel met het Enneagram te kunnen werken. Het aantal deelnemers is gelimiteerd door het aantal sets werkkaartjes waarmee de deelnemers het eigen type / de eigen strategie kunnen vaststellen. (Verder lezen)