Mullah Nasrudin en de winkelier

 

nas

Nasrudin loopt een winkel binnen en de eigenaar komt naar hem toe om hem te helpen. De Mullah zegt: "laten we de dingen in de goede volgorde afhandelen. Zag u mij uw winkel binnenkomen?" "Natuurlijk."

"Hebt u mij ooit eerder gezien?." "Nee, nooit." "Hoe kunt U dan weten dat ik het was?."

 

 

 

 

 


 
Werkplaats: Toepassingen van het Enneagram
 

Het Enneagram kan op vele manieren toegepast worden. Hier komen praktische werkwijzen aan de orde, waar ik ervaring mee heb. Ze werken zeker, want ik heb ze in de loop van de jaren uitgeprobeerd. Hoewel ze dus werken, zijn ze ook experimenteel en kun je er verrassende dingen mee ontdekken.

Wat mij betreft kun je ze vrij gebruiken, daar waar mogelijk wel met bronvermelding. Als je ze gebruikt doe je mij een plezier door je ervaringen en commentaren te mailen. Als dat aan de orde is zal ik die ervaringen toevoegen aan de betreffende beschrijving. Zo bouwen we stap voor stap gezamenlijk aan een "Body of Knowledge" waar veel mensen plezier van kunnen hebben.
 

 

   
1. Werkvormen

Werkvormen voor trainingen en workshops over het Enneagram.

In de afgelopen 25 jaar heb ik tientallen trainingen en workshops gevolgd en zelf als designer honderden trainingen en opleidingen ontwikkeld. Een belangrijk deel daarvan heb ik ook zelf als facilitator begeleid. Daar heb ik kennis gemaakt en geoefend met vaak prachtige en intensieve werkvormen. Veel daarvan blijken met de nodige aanpassingen ook te gebruiken in combinatie met de Enneaplaza.

(Verder lezen)

   
   

2. Ervaren en bewegen

Ervaren en bewegen binnen het Enneagram.

Je kunt de elementen van het Enneagram ervaren, bijvoorbeeld door op de punten te gaan staan en op de lijnen te bewegen. Het is dan wel nodig om goed te weten wat je doet. Dat vereist een helder inzicht in het verschil tussen en de mogelijkheden van het Enneagram van de Essenties en het Enneagram van de Persona.

(Verder lezen)