Mullah Nasrudin

 

nas

 

 

 

 

 

 


 
Werkplaats: Werkvormenboek
 

 

In de afgelopen 25 jaar heb ik vele tientallen trainingen en workshops gevolgd en zelf als designer honderden trainingen en opleidingen ontwikkeld. Een belangrijk deel daarvan heb ik als facilitator begeleid. Ik heb daarbij kennis gemaakt en geoefend met prachtige en intensieve werkvormen. Veel daarvan blijken met de nodige aanpassingen ook te gebruiken in combinatie met de Enneaplaza.

 
In dit deel zijn een flink aantal interessante en goed werkende werkvormen opgenomen. Je kunt ze natuurlijk ongewijzigd overnemen, maar ook gebruiken als inspiratiebron voor zelf te ontwikkelen oefeningen.
 

 

   
Deel 01:

Begin en afronding van een groepsactiviteit

Workshops en trainingen beginnen maar al te vaak met het gevreesde en saaie kennismakingsrondje. Daarmee wordt de trend gezet voor een praatcultuur waarbij mensen elkaar mooie verhalen gaan vertellen in plaats van tot zelfonderzoek en zelfonthulling te komen. De deelnemers blijven dan in hun comfortzone en het is vaak lastig om ze daar weer uit te krijgen.

(Verder lezen)

   
Deel 02:

Overlevingsstrategieen onderzoeken en veranderen

De typen zoals die in de literatuur over het Enneagram bescheven worden zijn eigenlijk geen typen, maar dominante overlevingsstrategieën. De verzameling overlevingsstrategieën of personae (maskers) van een bepaald individu vormen samen de persoonlijkheid.

(Verder lezen)

   
Deel 03:

De essenties onderzoeken en bekrachtigen

De essenties vormen het oorspronkelijk gezicht van een individu achter het masker van de persona. In de essenties voelt iemand zich thuis in zichzelf. Het is voor veel mensen betrekkelijk eenvoudig om in contact te komen met de essentie van een bepaald enneagrampunt en zo meer van het oorspronkelijke zelf te ervaren.

(Verder lezen)

   
Deel 04:

De (ontwikkelings)lijnen onderzoeken

Nog in bewerking!

(Verder lezen)

   
Deel 05: De duistere kant van de persona onderzoeken

Nog in bewerking!

(verder lezen)

   
Deel 06:

Geleide fantasieën

Nog in bewerking!

(Verder lezen)

   
Deel 07:

Meditatieve werkvormen

Er bestaan vele tientallen, zo niet honderden meditatievormen die in groepen worden gebruikt en allerlei ervaringen oproepen. Ze kunnen zeer dynamisch zijn dan wel wel juist gericht op het verwerven van innerlijke stilte.

Verder lezen)

   
Deel 08:

Energiegevers

Energiegevers of energizers zijn korte groepsactiviteiten waarmee een dag of dagdeel actief kan worden begonnen. Ook kun je er een dip in de energie van de groep mee overwinnen zoals de after lunch of after dinner dip.

(Verder lezen)

   
Deel 09:

 

Nog in bewerking!

(Verder lezen)

   
Deel 10:

Diversen

Nog in bewerking!

(Verder lezen)